Muziek op maat

Ik ben muziekagoog. Met als specialisatie  muziek maken met en voor mensen met een beperking.

Doel daarbij is dat mijn cliënt zichzelf door middel van muziek kan uiten en ontwikkelen. Samen met de cliënt ga ik op zoek naar de mogelijkheden die hij of zij in zich heeft en hoe we die kunnen gebruiken en uitbreiden. Soms zijn er gespecialiseerde hulpmiddelen of instrumenten nodig.

Afhankelijk van de vraag van de cliënt kan een muzieksessie variëren van het genieten van muziek en muzikaal spel tot het ontwikkelen van muzikale vaardigheden. 

Ik heb voornamelijk gewerkt met volwassenen met een lichamelijke beperking (aangeboren of niet-aangeboren). Soms hebben zij ook een verstandelijke beperking of een hersenbeschadiging.


 Is dit muziektherapie?

 Muziektherapie is gericht op het behandelen en genezen van een probleem. Dat doe ik niet. Mijn cliënten hebben een beperking en dat is géén probleem, dat is een gegeven.

Ik wil weten wat jij als mijn cliënt aan wensen en verlangens hebt op het gebied van muziek. Dan ga ik kijken hoe en in hoeverre dat te verwezenlijken is, rekening houdend met je beperking. Zo gaan we samen op zoek naar jouw persoonlijke manier van muziek maken die past bij jouw muzikale verlangens én mogelijkheden.

Bezig zijn met muziek,als een creatieve vorm van zelfexpressie, kan leiden tot nieuwe ontdekkingen over jezelf. Het kan een persoonlijke ontwikkeling in gang zetten en/of helend werken. Muziek kan je raken op gevoelige plekken. Komt er ?oud zeer? naar boven of zijn er verwerkingsproblemen, dan kan ik je doorverwijzen naar een (muziek)therapeut.

 Is dit muziekles?

Muziekles is gericht op het aanleren van muzikale vaardigheden. Daar gaat het mij niet om. Het gaat er mij om dat jij als mijn cliënt op een vrije manier gaat spelen met klank en muziek. Dat jij geniet van de muziek die je maakt en dat jij je op een muzikale manier leert uitdrukken. En daar hoef je geen muzikale kennis voor te hebben of een instrument te bespelen.

Voor de ene cliënt zal dit voldoende zijn, de andere cliënt zal ook de behoefte hebben wat meer te leren over muzikale techniek. Bij mij kun je kennismaken met verschillende muzikale mogelijkheden en dan misschien doorstromen naar een gespecialiseerde muziekles.

Ook kunnen we kijken of er aanpassingen nodig zijn of dat er een speciaal instrument (akoestisch of elektronisch) nodig is om ook met een beperking een instrument te kunnen bespelen. 

 Hoe werk ik?

Ik werk niet volgens een speciale methode. Ik kijk en luister naar wat mijn cliënt wil en nodig heeft. In de muzieksessies zijn dit mijn uitgangspunten: 

* Geest en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus zorg dat je contact maakt met je lichaam, dat is extra belangrijk als je een lichamelijke beperking hebt. Muziek raakt je soms letterlijk. Leer voelen hoe muziek je fysiek en emotioneel in beweging brengt.

* Muziek nodigt uit om te reageren en te communiceren. Je kunt jezelf in muziek gemakkelijk uitdrukken. Daarom combineer ik muziek op een speelse manier met beelden, beweging, poëzie en verhalen. 

* Het eerste en meest basale muziekinstrument is de menselijke stem. Je meest belangrijke instrument heb je altijd bij je. En dat instrument is ook het meest verbonden met je gevoel.

* Genieten van muziek staat voorop.

Meer informatie over Muziekagogie kun je vinden op de  website www.muziekenz.org

of in het boek “Werken in de muziek” van Yolanda Hulscher. Het boek is verschenen bij Gigaboek (www.gigaboek.nl)