Stemexpressie

Door stemexpressie kun je op een speelse en beeldende manier je stem ontdekken en ontwikkelen. Plezier en eigenheid staan voorop.

Zowel voor beginners als voor ervaren zangers kan stemexpressie nieuwe ervaringen en mogelijkheden geven.


Bij stemexpressie verken je de mogelijkheden van je stem. Je maakt allerlei klanken, je zingt met of zonder woorden, je vertelt een verhaal. Alles kan en mag.

Tijdens een stemsessie ga ik uit van wat jij inbrengt. Dat kan een lied of een tekst zijn, maar ook een gevoel, een gebeurtenis, een beweging. Ik geef je opdrachten die je fantasie op gang brengen en je je lichaam laten voelen.


Deze vrije manier van omgaan met stem en zang is bij uitstek geschikt voor kinderen, mensen met een beperking en mensen die het gevoel hebben dat hun stem “vast” zit.

Stemexpressie kan zowel individueel als in groepen gegeven worden.

Klik hier voor een lesvoorbeeld: Zingen als een Beer

 

Ik gebruik de volgende middelen in connectie met de stem:

*     adem

*     lichaamsbewustzijn en “gronden”

*     beweging

*     experimenteren met klank en geluid

*     lied

*     tekst

*     (dramatische) spelvormen

 Mijn uitgangspunten zijn:

* De mogelijkheden van je stem zijn veel groter dan je denkt.

* De weg naar het vinden van je eigen stem is durven experimenteren en improviseren. Je moet de veilige structuur van ?zo moet het? loslaten en je stem op alle mogelijke manieren uitproberen en in verbinding brengen met wat je denkt en voelt.

* Als je zingt vertel je een verhaal. Dat verhaal moet jóuw verhaal zijn. Dan zing je het met hart en ziel en kun je je publiek raken.

* Via je stem geef je een stukje van jezelf bloot. Dat maakt zingen zo heerlijk en tegelijk ook zo moeilijk. 


In mijn werk met stem ben ik met name beïnvloed door de visie en lessen van docenten van het Roy Hart Theatre.  Zij richten zich in eerste instantie op mensen van het theater (acteurs, zangers, dansers e.d.) om hun mogelijkheden op het gebied van stem, expressie en houding te vergroten of anders te benaderen. Hun speelse en beeldende benadering maakt hun oefeningen ook goed toepasbaar voor iedereen die wil werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling via zang en stem.


Voor Roy Hart lessen in Nederland kijk  bij Stichting MetStem

Voor informatie over het  Roy Hart Theatre klik hier